Wij hebben ook witgoed in Polen

De tante van mijn vriend was jarig en ze gaf een groot feest. Dat was mijn eerste feest in Nederland. In die tijd waren er nog weinig Polen hier, dus ik was toen een grote attractie. Een oudere man die naast mij zat, vroeg op een gegeven moment:

  • Hebben jullie televisies in Polen ?

‘Of wij televisies hebben?’ herhaalde ik in mijn gedachten en ik voelde mijn bloeddruk meteen stijgen.

  • Ja, we hebben televisies. – antwoordde ik rustig maar wel met een blik die kon doden.
  • En hebben jullie koelkasten? – hij gaf niet op.

Het werd mij te veel. Waar komt hij vandaan, uit Mars???  – dacht ik.

  • Natuurlijk hebben we koelkasten. We hebben alles wat jullie hier hebben: wasmachines, vaatwassers en stofzuigers.

De Poolse trots

De oudere man keek mij geschrokken aan alsof hij een geest had gezien en heeft geen woord meer met mij gewisseld en ik heb hem ook de rest van de avond totaal genegeerd. Ik was kwaad, gekwetst en vooral beledigd. Hoe durft hij mij zo te kleineren?

Dat was 17 jaar geleden en toen was ik me nog niet bewust van hoe wij – Polen zijn en dat dit echt een volkstrekje  is.  Als een Pool ergens trots op is, dan op het feit dat hij Pools is. De Poolse trots is gigantisch. Je kan ons met de kleinste opmerking of een onschuldige vraag kwetsen. De oudere man op het feestje was gewoon benieuwd hoe het in Polen is en ik heb zijn interesse als vernedering opgevat.

Poolse vlag

Aanval is de beste verdediging

Wanneer wij het gevoel krijgen dat we worden aangevallen, dan schieten we in de verdediging en de beste verdediging is de aanval. Dat is niet bijzonder. De meeste mensen reageren op deze manier. Het punt is alleen dat wij heel veel vragen en opmerkingen ervaren als aanval op ons Pools zijn.

Hoe herken je of een Pool zich door je opmerking of vraag beledigd voelt? Dat is simpel. Wanneer hij zelfverzekerd genoeg is en de taal spreekt, zal hij in de verdediging schieten. Hij maakt een zenuwachtige indruk en gebruik zijn kopstem (kopstem is hoger dan de neutrale toon). Durft hij zijn mond niet open te doen of spreekt hij de taal niet, dan zal hij jou meiden, geen oogcontact zoeken en niet tegen jou praten. Je hebt dan beeld maar geen geluid.

aanval is de beste verdediging

Degene die zich durfde te verdedigen zal jou na jullie woordenwisseling waarschijnlijk ook mijden en negeren. Hij heeft tijd nodig om het te verwerken. Uitpraten van wat je dwars zit, is niet Pools, dus waarschijnlijk zal hij niet toegeven dat er iets aan de hand is.

Waarom wij zo trots zijn en hoe je met onze trots kan omgaan, zal ik de volgende keer vertellen.

trots als een pauw

Share

geen reacties

geef een reactie