De Poolse trots

Waarom zijn wij zo trots? Wat maakt dat ‘de Poolse trots’ inmiddels een begrip is geworden? Toeval bestaat niet. Alles wat we zijn, is het resultaat van wat ons overkomt.

Geschiedenis

Om te begrijpen waarom wij zijn zoals we zijn, is een stukje geschiedenis noodzakelijk. Wij hebben het als volk nooit makkelijk gehad. In de loop der eeuwen werden we aangevallen door Duitsers, Zweden, Turken, Russen en noem maar op. De eerste en de tweede wereldoorlog zijn alleen de recente geschiedenis. Daarvoor gebeurde ook heel veel. Denk bij voorbeeld aan de Poolse Delingen. Tussen 1772 en 1775 is Polen door Rusland, Oostenrijk en Pruisen verdeeld en daarmee van de Europese kaart verdwenen.

kaart Polen

Christus der naties

Door alles wat we hebben meegemaakt, is een overtuiging ontstaan dat we Christus der naties zijn: de uitverkorene, het slachtoffer, de materelaar. Als er nare dingen gebeuren, wil je weten waarom. Waarom wij en niet de anderen? Waarom die onrechtvaardigheid? Deze overtuiging gaf ons hoop dat we net als Christus zullen herrijzen en dat er betere tijden voor ons zullen aanbreken.

De Poolse trots is een soort afweermechanisme die ons helpt te begrijpen waarom het op ons wordt gemunt en geeft ons kracht om te overleven.

Polen Christus der naties

De keerzijde

De keerzijde van deze overtuiging is, dat je een speciale behandeling. En Christus der naties verdient op z’n minst respect. Het probleem met de Poolse trots is, dat die een reactie is op een oude situatie en niet op wat er hier en nu gebeurt. Je moet het zien als een open wond die je met je opmerking of vraag aanraakt. Het doet pijn en veroorzaakt een overdreven reactie die niet past bij de situatie.

Trots lijkt in ons DNA te zitten. Wij voelen ons trots omdat we Pools zijn. We zijn er trots op dat we ons niet laten onderdrukken en dat we terugvechten. Op momenten wanneer je alles is ontnomen is je trots het enige wat nog overblijft. Onze trots kan niemand ons afpakken.

Het is goed omdat het Pools is

Je hebt vast van de Duitse kwaliteit gehoord. Maar heeft iemand van de Poolse kwaliteit gehoord? Poolse producten krijgen een keurmerk alleen omdat ze Pools zijn en daar staat op: Het is goed omdat het Pools is. Is er meer bewijs voor nodig dat we echt trots zijn op alles wat Pools is en met Polen te maken heeft?

het is goed omdat het pools is

Hoe ga ik om met de Poolse trots?

Dat is lastig. Zelf ben ik Poolse en hoewel ik de Poolse cultuur heel goed ken, beledig ik soms mensen onbewust. Het is haast niet te voorkomen. In ieder geval niet in situaties wanneer je denkt dat je vraag of opmerking heel normaal is. Maar als je weet dat je kritiek gaat uitoefenen, dan kun je daar een Pool op voorbereiden.

Inleiding

Het is belangrijk om je kritische vraag of opmerking in te leiden en je gesprekspartner daarop voor te bereiden, bij voorbeeld:

Ik wil iets met je bespreken en het is misschien niet leuk om te horen. Ik wil echter dat je weet dat het niet persoonlijk tegen jou is gericht. Ik respecteer je en waardeer je als medewerker/cliënt en daarom wil ik bepaalde misverstanden uit de weg ruimen. Zou je rustig naar mij willen luisteren en vervolgens antwoord willen geven op mijn vragen?

De kans is dan groter dat jouw gesprekspartner niet wegloopt midden in een gesprek. Succes!

Lees meer over de Poolse trots in het artikel Polen hebben lange tenen 

Share

geen reacties

geef een reactie