24 december is voor Poolse mensen heilig

Elk jaar is het precies hetzelfde. Met kerst wil iedere Poolse werknemer terug naar Polen en niet iedereen zal vrij krijgen. Waarom is kerst zo belangrijk voor ons?

Niet zo zeer de kerstdagen zelf maar 24 december is voor ons de belangrijkste dag van het jaar. Op deze dag komt de hele familie bij elkaar en deze dag staat voor ons symbool dat we op elkaar kunnen rekenen, er voor elkaar zijn, elkaar helpen en steunen. Op deze dag voelen we ons veilig en geborgen omdat we weten dat anderen er voor ons zijn en dat bewijzen we door er lijfelijk aanwezig te zijn.

kerst is heilig voor Poolse mensen

Huilen op kerstavond

Ik ben twee keer met kerst in Nederland geweest en twee keer zat ik te huilen. Ik voelde me zo waardeloos, zo verloren en zo mislukt dat ik met moeite tot rust kwam. Ik heb mijn familie in de steek gelaten. Ze konden niet meer op mij rekenen. Ik heb hun vertrouwen geschonden. Overdrijf ik niet een beetje?

Wanneer we de kerstavond met onze familie missen dan voelt dat als het missen van je bruiloft, de geboorte van je kind of de begrafenis van je moeder. Het voelt alsof je jarig bent en niemand feliciteert jou. Hoe zou jij je voelen? Waardeloos? Verloren? Mislukt?

 

Volgend jaar is het weer kerst

Je denkt misschien: Doe maar niet zo moeilijk, volgend jaar is het weer kerst. Dat klopt, alleen hebben we al met één keer de kerst missen het vertrouwen van onze familie geschonden en onze ouders zijn bang dat we er voor ze niet meer zullen zijn wanneer ze ons nodig hebben. Ik geef toe, het klinkt idioot maar het is waar want alles wat je gelooft, is waar, ook is het volkomen irreëel. Wij zijn zo geprogrammeerd en sinds onze geboorte hebben we nog geen update gehad. We draaien nog steeds op MS-DOS.

kerst in Polen

Om maar vrij te krijgen

We doen er dus alles aan om met 24 december thuis te zijn. We melden ons ziek, hoewel we dat niet zijn. We zeggen dat onze moeder op sterven ligt, hoewel dat niet zo is. We hebben zelfs het lef om één van onze familieleden dood te verklaren (niet de eerste keer trouwens) om maar naar Polen te kunnen. We zijn zelfs bereid om ontslag te nemen als we geen vrij krijgen. Heeft jouw werknemer nog geen ontslag genomen? Dit is geen geruststelling. Hij is waarschijnlijk verstandig genoeg om dat niet meteen te doen maar in de tussentijd is hij wel op zoek naar een andere baan.

ontslag nemen

Ik kan niet iedereen vrijgeven

Veel bedrijven werken tussen kerst en oud en nieuw en kunnen de Poolse werknemers niet missen. Maar is het echt zo dat helemaal niemand verlof mag krijgen? Is het echt zo dat het niet te organiseren valt? Kun je niet iedereen vrijgeven, geef dan één persoon vrij. Kun je niet kiezen? Verloot het, want als wij ergens allergisch voor zijn dan is het onrechtvaardigheid.

Geef je werknemer een echt cadeau

Een cadeau is iets wat iemand wil krijgen en wat hij niet verwacht. Als je iets geeft waar iemand naar verlangt zonder er iets voor terug te vragen dan creëer je bij hem een mentale schuld. Je werknemer zal dus alles proberen om deze schuld af te betalen want als we ergens een hekel aan hebben dan is het in het krijt staan bij een ander. In de psychologie heet dat ‘principe van de wederkerigheid.’ Met andere woorden: geef je je Poolse werknemer met kerst vrij, dan zal hij er alles aan doen om zijn schuld af te betalen. Als je hem om een gunst vraagt, dan zal hij dat zeker doen. Misschien is deze ruilstrategie helemaal niet zo’n gek idee?

vrijgeven met de kerst

Share

geen reacties

geef een reactie