Communicatie met de Poolse werknemers

op alles ja en amen zeggen

Je moet iets aan je Poolse werknemer of cliënt uitleggen. Het is belangrijk dat hij je begrijpt en alles doet volgens jouw instructies. Je doet dus je best om het op een simpele manier uit te leggen. Je vraagt of hij je begrijpt en hij knikt ‘ja’ maar omdat je een wazige blik in zijn ogen ziet, vertrouw je het niet helemaal en je herhaalt het nog een keer. Je praat langzaam en duidelijk, je vraagt of hij je begrijpt, hij knikt weer stellig ‘ja’ maar de wazige blik verdwijnt niet.

begrijpen ze mij wel

nooit aan jezelf twijfelen

Je gevoel zegt: “Nee, hij snapt mij niet, want ik zie nog steeds die wazige blik.” en je verstand zegt: “Ja, hij snapt mij wel want hij blijft stellig ‘ja’ knikken en ik heb het al een paar keer uitgelegd, dus iedereen zou het begrijpen.” Je hebt twijfels maar je weet niet wat je anders moet doen, dus je laat het zo.

‘ja’ knikken ‘nee’ bedoelen

Achteraf gezien heeft de werknemer of cliënt je toch niet goed begrepen want hij heeft zich niet aan je instructies gehouden. Waarom heeft hij dan zo stellig ‘ja’ geknikt? Je wordt boos en voelt je machteloos want waarom zegt hij ‘ja’ als hij ‘nee’ bedoelt?

schaamte

In Polen wordt van mensen verwacht dat ze alles meteen begrijpen, geen vragen stellen en doen wat een ander wil. Toegeven dat je iets niet begrijpt en vragen stellen zou betekenen dat je dom bent. We willen voldoen aan het ideale beeld dat je van ons hebt en we schamen ons om toe te geven dat we niet goed genoeg zijn. Iemand heeft het toch uitgelegd en je snapt het niet: dom!

angst

Poolse bazen zijn ongeduldig en willen alles snel geregeld hebben. Uitgebreid uitleg, vragen, discussie, dat kost te veel tijd en zorgt voor irritaties, en niemand wil zijn baas boos maken. Waarom niet? Een boze baas schreeuwt, geeft je boze blikken en de rotste klusjes en een boze baas kan zijn werknemer snel en makkelijk ontslaan. De Poolse werknemers in Nederland kennen de Nederlandse wetgeving niet en denken dat het in Nederland net zo makkelijk gaat. Als een boze baas voor je staat, ben je in eens weer een klein jongentje of meisje, dat simpelweg bang is.

schaamte angst

nog steeds machteloos?

Nu je weet waarom je Poolse werknemer of cliënt zich zo gedraagt, zal jouw boosheid misschien wat minder worden maar je bent waarschijnlijk nog steeds machteloos. Je wilt namelijk zeker weten dat hij jou begrijpt en doet wat jij wilt. Hoe doe je dat? Lees Wat heb je begrepen?

vragen?

Heb je vragen over de Poolse cultuur of omgangsvormen? Begrijp je het gedrag van je Poolse werknemers of cliënten niet? Stoor je je ergens aan en weet je niet hoe je het moet aanpakken? Neem contact met mij op en ik geef antwoord op jouw vraag in één van de volgende artikelen.

Share

geen reacties

geef een reactie